Week van de Werkstress: wat moet ik veel…

Van 16 tot 20 november is de Week van de Werkstress. Een belangrijk onderwerp in mijn ogen, want ondanks meer rust in onze privélevens door Corona, is het er bij veel mensen op werkvlak zeker niet rustiger op geworden. Het aantal mensen met spanningsklachten en burn-outs blijft onverminderd stijgen.

In mijn coachgesprekken en tijdens trainingen kom ik veel mensen tegen die maar niet door hun actielijst heenkomen. Ze moeten ontzettend veel. In eerste instantie denken ze meestal dat ze veel van hun omgeving moeten, maar stiekem blijken ze vooral veel van zichzelf te moeten. Waarschijnlijk herken je dit zelf ook wel.

Vaak is je to-do-list langer dan nodig. Omdat niet alles per se moet. Of omdat jij niet de eigenaar van het actiepunt bent. Of omdat het nog best even kan wachten.

Weet je wat helpt om hier zicht op te krijgen en ruimte te creëren? Stel jezelf bij ieder punt de vraag: “Moet ik het vandaag doen?” En verleg de klemtoon drie keer:

1. MOET ik het vandaag doen?

2. Moet IK het vandaag doen?

3. Moet ik het VANDAAG doen?

Drie keer “ja”? Dan weet je wat je te doen staat: actie in de taxi. Zo niet, dan kun je het punt delegeren, op een ander moment doen of zelfs skippen.

Ik gebruik deze tip vaak in coachtrajecten. En hoezeer het ook een open deur is of lijkt, toch doet het echt wat met mensen. Het maakt ze bewust van hun eigen gedrag en gedachten. Ze gaan inzien hoeveel ze zichzelf opleggen. En hoeveel “moeten” er in hun dag en hoofd zit.

Ga maar eens na hoe vaak op een dag je denkt of hardop zegt “Eerst moet ik nog even….”, “Ik moet nog … en … en … voordat ik … mag”, “Ik moet zoveel vandaag!” Vervang vervolgens dat “ik moet” eens voor “ik kies ervoor om….” en ervaar het verschil.

De kleinste stapjes in gedrag en gedachten maken samen de grootste verandering. En ze zorgen er ook voor dat de gewenste verandering binnen handbereik ligt en daardoor aantrekkelijk blijft of wordt.

Ik wens je veel ontspanning en korte actielijsten toe!

Reageren is niet toegestaan.